Termeni si conditii

Bine te-am gasit! Iti multumim ca ne citesti.  Am actualizat Termenii si Conditiile  site-ului.
Te rugam sa parcurgi prevederile legate de modul incare functioneaza site-ul si felul in care avem grija ca toate datele sa fie in siguranta, si sa bifezi acceptarea lor.

Tratament - Stopartroza
Tratament 2019-05-29T17:56:52+00:00

Tratament

Afla-ti riscul de gonartroza si coxartroza.

TESTEAZA-TE GRATUIT

Tratamentul gonartrozei si coxartrozei

Gonartroza diagnosticata in faza incipienta poate fi tratata prin schimbari ale stilului de viata (pierderea kilogramelor in plus, limitarea activitatilor care solicita genunchii, evitarea ridicarii greutatilor), prin exercitii fizice (kinetoterapie, pilates sau yoga), prin folosirea unor dispozitive care reduc presiunea pusa pe genunchi (orteze, baston) si prin tratament medicamentos care are rolul de a reduce durerile. Pe masura ce afectiunea evolueaza, medicamentele analgezice nu vor mai fi de ajutor si se pot folosi infiltratiile cu acid hialuronic, acid care se comporta precum un lubrifiant ce permite articulatiilor sa se comporte normal.

Pentru incetinirea evolutiei gonartrozei, pacientul trebuie sa faca tot posibilul pentru a-si pastra mobilitatea articulatiilor. In acest sens, acesta poate alege sa faca exercitii fizice, poate sa limiteze miscarile daunatoare articulatiilor genunchilor dar poate si sa apeleze la suplimente alimentare de ajutor pentru mentinerea sanatatii articulatiilor.

Care sunt contraindicatiile pentru gonartroza?

Pacientii care au primit diagnosticul de gonartroza ar trebui sa tina cont de sfaturile medicilor si sa evite:

  • ridice greutati
  • urce scarile
  • faca efort fizic indelungat
  • stea in frig pentru o perioada indelungata
  • acumuleze kilograme in plus

Kinetoterapia reprezinta o optiune de tratament demn de luat in seama de catre pacientii care sufera de gonartroza. Studiile facute in domeniu au demonstrat eficacitatea pe care kinetoterapia o are in incetinirea evolutiei gonartrozei.

Si fizioterapia are rezultate bune in tratarea gonartrozei. Aceasta metoda de recuperare este in special recomandata in faza incipienta a gonartrozei, pentru incetinirea evolutiei acesteia, dar si pentru ameliorarea durerilor specifice acestei afectiuni a genunchilor. Pe masura ce boala inainteaza in evolutie, atat kinetoterapia cat si fizioterapia devin din ce in ce mai ineficiente.

Pacientii diagnosticati cu gonartroza pot fi ajutati in statiunile balneoclimaterice intrucat atat hidroterapia cat si balneoterapia amelioreaza simptomele acestei afectiuni si incetinesc evolutia sa. Pacientii romani care sufera de gonartroza pot alege urmatoarele statiuni balneoclimaterice pentru tratarea bolii articulare: Baile Herculane, Baile Felix, Sovata, Borsec, Slanic Prahova, Slanic Moldova, Caciulata, Moneasa, Baile Olanesti, Baile Harghita, Tusnad, Biborteni sau Techirghiol.

Tratamentul medicamentos prescris pentru pacientii cu gonartroza este stabilit de medic in functie de stadiul afectiunii, precum si de bolile asociate acestuia. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt prescrise pentru reducerea inflamatiei, deci si a durerilor cauzate de aceasta. In asociere se pot folosi si antialgicele, precum paracetamolul insa pe o perioada scurta de timp intrucat efectele acestora nu sunt deloc de neglijat.

Gonartroza poate fi tinuta sub control si prin folosirea unor remedii naturiste, insa acestea dau rezultate numai in faza incipienta a bolii. Pe masura ce lucrurile se complica si artroza genunchiului se agraveaza, remediile naturiste isi pierd eficienta si este necesar un tratament medicamentos prescris de medic.

Interventia chirurgicala in gonartroza este necesara numai atunci cand tratamentul medicamentos si terapiile precum fizioterapia si kinetoterapia nu mai dau deloc rezultate. In caz de gonartroza severa, medicul poate recomanda tratament chirurgical.

Exista mai multe interventii chirurgicale care se pot folosi pentru tratarea gonartrozei. Debridarea articulara este una dintre metodele chirurgicale prin care se poate trata gonartroza. Aceasta interventie presupune meniscectomie, eliminarea osteofitelor precum si abraziune articulara. Si grefarea cartilaginoasa reprezinta o varianta de interventie chirurgicala care se foloseste in tratamentul persoanelor cu gonartroza, mai ales daca cartilajul articular este afectat pe o portiune mica.

Osteotomia si realinierea osoasa sunt necesare daca structurile osoase si articulare au fost afectate sever in urma unui diagnostic vechi de gonartroza. Acest tip de interventie este recomandat pacientilor tineri, care au un stil de viata activ. Protezarea articulara presupune inlocuirea completa a articulatiei cu una artificiala si este recomandata in cazurile foarte grave de gonartroza, in special persoanelor in varsta. Procesul de recuperare fizica este extrem de important dupa aceasta interventie chirurgicala.

Proteza este necesara in gonartroza atunci cand genunchii isi pierd complet mobilitatea si durerile devin insuportabile. Protezarea genunchiului reda mobilitatea articulatiilor si elimina durerile cauzate de gonartroza. Recuperarea dupa o interventie chirurgicala care presupune implantarea unei proteze la nivelul genunchilor nu dureaza mai mult de 8 saptamani.

In stadiu incipient al coxartrozei, tratamentul se concentreaza pe reducerea durerilor si pe protejarea articulatiilor. Calmantele, medicamentele anti-reumatice si antiinflamatoare sunt folosite daca coxartroza este diagnosticata timpuriu. Kinetoterapia si fizioterapia sunt folosite pentru a reduce durerile, dar si pentru a fortifica musculatura care sustine articulatia.

Daca coxartroza este insa in stadiu avansat, singura metoda de tratament eficienta consta in interventia chirurgicala.

Protezarea soldului, adica artroplastia, este interventia chirurgicala folosita pentru tratarea coxartrozei daca durerile nu pot fi ameliorate de tratamentul medicamentos, iar afectarea articulatiei limiteaza mobilitatea pacientului.

Printr-o asemenea interventie se elimina chirurgical articulatia afectata si in locul acesteia se implanteaza o articulatie artificiala care reda mobilitatea pacientului si elimina durerile.

Tratamentul coxartrozei este simptomatic, acesta avand rolul de a ameliora simptomele si de a incetini evolutia bolii. Pe de alta parte, interventia chirugicala necesita o perioada de recuperare pentru ca mobilitatea sa fie recuperata complet. In acest caz, o atentie deosebita trebuie acordata si starii in care se afla osul pacientului la momentul anterior interventiei chirurgicale de protezare de sold. In cazul in care este diagnosticata concomitent osteoporoza, interventia chirurgicala de protezare trebuie temporizata si corectat deficitul osos determinat de osteoporoza, prin tratament specific anti-osteoporotic. Protezarea de sold poate fi facuta doar dupa corectarea deficitului osos de cauza osteoporotica.

Terapia cu ser autolog poarta si denumirea de terapie Orthokine si presupune injectarea articulatiei bolnave cu ser autolog, preparat chiar din sangele pacientului. Acest ser contine o proteina cu puternice proprietati antiinflamatoare, care are capacitatea de a reduce atat durerea, cat si inflamatia.

Injectiile (infiltratiile) cu acid hialuronic sunt si ele folosite pentru tratarea coxartrozei. Acidul hialuronic umple golurile din cartilajul afectat de artroza soldului, reducand astfel durerile pacientului.

Durerile specifice coxartrozei pot fi ameliorate prin adoptarea unui stil de viata sanatos, din care sportul sa faca parte, insa nu cel de performanta. Activitatile precum kinetoterapia, yoga sau pilates pot ajuta la mentinerea mobilitatii articulatiilor soldurilor la pacientii bolnavi de coxartroza.